Voda je život. Ona pokriva dve trećine naše planete, a ljudsko telo se sastoji najvećim delom od vode. Voda pere našu dušu i uklanja stresove. Nesmetano plivanje, brčkanje i uzivanje u vodi je nepromenjena želja – bez obzira bilo ona slana ili slatka – nakon svakog kupanja iz vode izlazimo čisti, podjednako fizički i psihički. U vodi se odvija život, i kao takva jedinstvena, očaravajuća i kristalno čista voda nalazi se i u Vašem bazenu kada ga napunite. Kako uspeti održati kristalno čistu vodu?

Voda je „živa tvar“ i predstavlja idealno mesto za razvoj različitih mikroorganizama (zelenih, žutih, crnih i crvenih algi, bakterija, gljivica, virusa i sl). Voda je po sastavu jedno od najjednostavnijih, ali zato po funkcionalnim karakteristikama jedno od najkompleksnijih jedinjenja u prirodi. Ako je kvalitetna, najbolji je čuvar ljudskog zdravlja, ali istovremeno, ako nema adekvatnih fizičkohemijskih svojstava, uzročnik je različitih bolesti u organizmu.

Voda u bazenu je izložena različitim spoljnim uticajima: upadanje lišća, trave, insekata i ostalih nečistoća iz neposredne okoline.  Pored toga kupači u vodu unose različite mikroorganizme (oko 50 miliona samo jedna osoba), kroz urin, znoj, fekalije, kožne bolesti, itd. Kada se temperatura vode poveća iznad 26 ͦC, „život“ mikroorganizama postaje vrlo buran i u takvim uslovima samo jedna bakterija u roku od nekoliko sati dobije i do milijardu potomaka. Uz sve to i pH vode najčešće raste, što dodatno pogoduje razvoju mikroorganizama.

Održavanje vode u bazenu u pravilnim sanitarno-higijenskim uslovima je od velike važnosti za Vaše zdravlje i zdravlje Vaših najbližih koji će se kupati u njemu.

Usled neadekvatne dezinfekcije vode ili usled nestručnog rukovanja opremom i sredstvima za prečišćavanje bazenske vode, postoji rizik od različitih oboljenja uzrokovanih od strane patogenih mikroorganizama: virusne i bakterijske infekcije (npr.: E.Coli, Legionella pneumophila, Chlamydialis, Staphylococus aureus, enterovirusi, itd.); gljivične infekcije (npr.: Candida, atletsko stopalo, različita kožna oboljenja, itd.).

1. Prvi korak u tretmanu bazenske vode predstavlja uklanjanje mehaničke nečistoće. Danas je neophodno da svaki bazen ima odgovarajući kapacitet filtracije u skladu sa zapreminom i tipom bazena kao i automatski usisivač za odstranjivanje mehaničke nečistoće iz bazena.
2. Drugi korak predstavlja kompletan sistem koji mora biti usklađen i odgovarajuć kako bi se obezbedio adekvatan protok vode kroz bazen. Potrebno je postaviti odgovarajući broj skimera i mlaznica (kod skimerskog tipa bazena) ili odgovarajuća veličina kompenzacionog rezervoara (kod prelivnog bazena).
3. Sledeći korak u cilju pravilnog prečišćavanja bazenske vode čini hemijski tretman vode, radi uklanjanja mikroorganizama. Da bi voda u bazenu bila bistra i hemijski i bakteriološki ispravna koristimo hemijska sredstva pomoću kojih se vrši dezinfekcija vode i reguliše nivo hlora i pH. Dezinfekcija vode se vrši različitim hemijskim sredstvima i uz pomoć uređaja.

Dinotec pruža potpunu podršku u vašoj želji da održite vašu bazensku vodu čistom, zdravom i prijatnom.